.


SJAL ELLER SELE

DIN BEBIS ÄR DIN DANSPARTNER

SÄKERHET ÄR NR.1

VAR NOGA MED DIN EGEN OCH DITT BARNS KOMFORT, SÄKERHET OCH MÅENDE DANS SKA VARA ROLIGT OCH EN STUND AV NJUTNING 

BÄRSELE, BÄRSJAL VAD SKA MAN VÄLJA?

DET BEROR PÅ VAD MAN SJÄLV KÄNNER SIG MEST BEKVÄM MED

Det finns i regel två olika sätt att bära din baby på. Antingen i en stabil bärsele där vikten är optimalt fördelad för att ge dig och din baby största möjliga komfort. Det andra sättet är med bärsjal som kräver lite mer optimering men som i gengäld ger mamma och pappa extra naturlig närhet till den lilla älsklingen. Vad du än väljer finns det en del saker du bör tänka på vid val av bärare men tänk på att ergonomiska bärselar bara ska användas när din bebis själv kan sitta upp utan hjälp. Fram tills dess bör du välja en bärsjal.

Det är mycket viktigt att du väljer en bärare som är godkänd, som passar både dig och barnet, som känns bekväm att dansa och röra sig i. Ta hänsyn till barnets vikt, ålder, säkerhet och att selen är ergonomiskt utformad. Välj gärna en bärare i andningsbart material som är luftigt, flexibelt och stadigt - Tänk på att det blir varmt för både dig och ditt barn när ni rör er, tänk också på att bäraren ska vara utrustad med en framsida mot den vuxna detta för undvika risken att barnet ramlar ur selen

Var noga med att bäraren inte orsakar dig smärta eller obehag, du kommer att belasta kroppen felaktigt, din dansupplevelse blir sämre och du blir mindre uppmärksam på din omgivning och ditt barn - du ditt barn och andra i din omgivning kan komma till skada.

Oavsett vilken bärare du väljer så är det viktigt att du följer de instruktioner som gäller för just fin bärare. Bäraren ska kontrolleras inför varje pass och du ska ha kunskap om hur du ska använda selen på ett säkert sätt för att undvika skada på dig och ditt barn.

Investera i en ny bärare ju äldre barnet blir. Kanske passar en annan modell bättre än den förra ju tyngre barnet blir. Olika modeller fördelar barnets vikt på olika sätt.

Konsumentverket varnar för framförallt för tre säkerhetsrisker med bärselar och bärsjalar så var noga med säkerheten och att du vet vad som gäller för just den bärare som du väljer

  1. Brist på nackstöd
  2. Viss risk för att barnet inte får tillräckligt med luft (om det får tyg över ansiktet eller om hakan pressas mot bröstet)
  3. Risk för att barnet ramlar ur (det gäller framförallt bärselar som inte har någon framsida mot den vuxnes kropp) - Det har hänt att barn ramlat ur på sidan. Prova gärna ut selen så att den verkligen passar.

Bärselar ska vara märkta med säkerhetsstandarden EN 13209-2