Friskvård

Skriv din text här ...

Nytt för 2024

Sen den 1 januari 2024 så är det inte längre Skatteverket som bestämmer vad som anses vara en godkänd aktivitet. Det är istället upp till arbetsgivaren att bestämma exakt vilka aktiviteter som är godkända utifrån den praxis och lagstiftning som finns. Aktivitet behöver innehålla inslag av motion eller behandling som är avstressande eller motverkar ömhet och stelhet. Du kan också använda det till kostrådgivning och rådgivning i samband med rökavvänjning.

Syftet med friskvårdsbidraget är att främja de anställdas välmående och bidra till en förbättrad arbetsmiljö. Här presenterar vi en komplett lista över godkända aktiviteter för friskvårdsbidrag och klargör reglerna kring detta.

Så fungerar friskvårdsbidrag

Idag är det vanligt att arbetsgivare erbjuder sina anställda friskvårdspengar, men det finns inget krav på att det måste erbjudas till arbetstagare. Det är helt enkelt upp till det enskilda företaget att besluta om de vill erbjuda ett friskvårdsbidrag och hur stort det i så fall ska vara. Fördelar med friskvårdsbidrag inkluderar ökad trivsel på arbetsplatsen, ett ökat engagemang samt möjlighet att förebygga sjukskrivningar.

Storlek på friskvårdsbidrag

Eftersom det är arbetsgivaren som beslutar om storleken på friskvårdsbidraget kan summan variera mellan olika arbetsplatser. Skatteverket anger dock 5 000 kronor som max för friskvårdsbidrag. En arbetsgivare kan välja att erbjuda en större summa, men då behöver den anställda betala skatt på det överskjutande beloppet.

Regler för friskvårdsbidrag

Friskvårdspengar räknas som en personalvårdsförmån som är skattefri för den anställda. För att aktiviteten ska kunna räknas som en skattefri personalvårdsförmån har dock Skatteverket satt upp kriterier som måste uppfyllas. Om kriterierna för förmånen inte uppfylls ska arbetstagaren beskattas.

För att friskvårdspengar ska kunna räknas som en personalvårdsförmån måste bidraget vara av ett mindre värde, förmånen ska rikta sig till hela personalen och friskvårdsbidraget ska inte gå att byta mot kontanter.

Följande krav måste uppfyllas för friskvårdsbidrag:

  1. Friskvårdsbidraget får max vara 5 000 kronor per anställd och år.
  2. Friskvårdspengarna kan användas till aktiviteter som har inslag av träning och motion.
  3. Om en anställd vill använda friskvårdsbidraget till aktiviteter som inte har inslag av motion, som exempelvis massage, får max 1 000 kronor bekostas av friskvårdspengar.
  4. Ett friskvårdsbidrag kan även gå till mat och dryck i samband med arbete, men som inte räknas som en full måltid.
  5. Eftersom friskvårdspengar är avsedda för enklare friskvård och motion kan de inte användas till behandling som terapi, sjukvård eller skönhetsvård.
  6. Friskvårdsbidraget kan inte heller användas för att bekosta utrustning eller teorikurser.

Friskvårdsbidrag - lista över godkända aktiviteter

Skatteverket har tagit fram en lista på godkända aktiviteter som kan godkännas för friskvårdsbidrag. Denna lista var i första hand aktuell fram till 2024 så det var Skatteverket som bestämde vilka aktiviteter som är godkända. Idag är det arbetsgivaren som bestämmer om aktivitet är godkänd eller inte.

Även vissa aktiviteter som är till för att öka trivsel kan vara godkända för friskvårdsbidrag. Däremot kan en del av dem endast godkända för ett lägre friskvårdsbelopp på upp till 1 000 kronor. Det gäller exempelvis aktiviteter som massage och fotvård.

Lista för aktiviteter som oftast är godkända:

  1. Aerobics
  2. Agility
  3. Akupressur/akupunktur
  4. Appar för motion/friskvård
  5. Balansträning
  6. Bangolf/minigolf
  7. Bastubad
  8. Bollsporter som exempelvis bandy och fotboll
  9. Bowling
  10. Boule
  11. Bågskytte
  12. Cheerleading
  13. Crossfit
  14. Curling
  15. Cykling
  16. Dans som exempelvis bugg, balett och zumba
  17. Discgolf
  18. Dykning
  19. Sportfiske
  20. Fotbehandlingar
  21. Fridykning
  22. Frilufts- och naturaktiviteter
  23. Fäktning
  24. Golf
  25. Gymnastik
  26. Hydroterapi
  27. Hypnos
  28. Hästsport
  29. Ishockey
  30. Kajak- och kanotpaddling
  31. Kallbad
  32. Kampsporter som exempelvis brottning och boxning
  33. Kinesiologi
  34. Klättring
  35. Kostrådgivning
  36. Kroppsbehandlingar med syfte att lösa upp spänningar
  37. Ljusterapi
  38. Massage som räknas som friskvårdsmassage
  39. Meditation/mental träning för stresshantering
  40. Motorsport
  41. Nikotinavvänjning/rökavvänjning
  42. Orientering
  43. Paintball
  44. Personlig tränare
  45. Pistolskytte
  46. Racketsporter som exempelvis badminton och padel
  47. Reflexologi/zonterapi
  48. Segling
  49. Simning
  50. Skidåkning
  51. Snowboard
  52. Viktminskningskurs‍

Det här ingår generellt inte i friskvårdsbidraget

Här nedan är en friskvårdsbidrag lista med exempel på sådant som arbetsgivare generellt inte godkänner i friskvårdsbidraget:

  • Babysim
  • Biljard
  • Bindvävsmassage
  • Dart
  • Drakflygning
  • E-sport
  • Fallskärmshoppning
  • Skönhetsbehandlingar
  • Fysioterapi eller sjukgymnastik
  • Glasögon
  • Jakt
  • Kiropraktik
  • Lerduveskytte
  • Löparskor
  • Naprapati
  • Rehabilitering
  • Spa

Rapportera utgifter för friskvård

För att en anställd ska kunna nyttja ett friskvårdsbidrag ska friskvårdsutgifter rapporteras till arbetsgivare. Utgifterna ska styrkas med kvitto där det framgår vilken aktivitet som den anställde vill använda bidraget till.
Arbetsgivare kan få hjälp att hålla koll på företagets friskvårdsutgifter med Mynts företagskort. Företagskortet är direkt kopplat till bolagets bokföring, där momsen beräknas automatiskt. Den anställda slipper ligga ute med pengar, det gör att hanteringen och bokföringen av friskvårdsutlägg genast blir mycket smidigare.

Källor


Line dance är en typ av underhållning i dansform som uppskattas av många olika människor och åldersgrupper. Du kan t.ex. använda dig av line dance om du vill se till att det blir lite mer feststämning på firmafesten, på 50-årskalaset eller varför inte testa på dansen när du har möhippa? Det finns ett flertal företag som erbjuder så kallad prova-på dans. Man kan antingen välja att komma till lokalen där företaget finns eller så kan man anlita en instruktör att komma till arbetsplatsen eller konferensanläggningen.

Ditt företag behöver inte hålla konferens för att ni ska kunna göra något roligt tillsammans. Varför inte testa på line dance på er nästa AW istället? Ni kanske firar att ni precis fått ett stort företagslån från https://www.capcito.com/sv och äntligen kan fortsätta att utveckla er verksamhet och få den att växa eller så vill ni bara göra något annorlunda och friska upp stämningen på arbetsplatsen.

Som företagare är det viktigt att man ser till att alla trivs på arbetet, men även att man aktivt arbetar för att motverka arbetsskador. Detta kan man göra genom att använda sig av line dance i samband med friskvård. Det finns line dance-företag som erbjuder kurser och prova på pass till företagare som vill använda sig av dansformen för att främja företagshälsan. Först får ni testa på en omgång och därefter kan du själv bestämma om du vill köpa fler klasser eller inte.

Fördelar med att dansa

Det finns otroligt många fördelar med att röra på kroppen, vilket du troligtvis redan vet om. Du blir starkare, får bättre kondition och kommer även i bättre form. Dans och träning är dock inte enbart bra för det fysiska. Du kan, med hjälp av dans, även se till att få ett mycket mer stabilt psyke, motverka stress, ångest och depression. När du dansar utsöndras hormonet dopamin och serotonin i kroppen. Dessa hormoner får dig att känna dig lyckligare och minskar även på stress och nedstämdhet. Bjud kollegorna på något annorlunda och hälsosamt på samma gång och testa line dance på AWn, konferensen, som friskvård eller när helst du önskar.

Både LINEDANCE & ZUMBA fitness är avdragsgill friskvård  Glöm inte att kolla om din arbetsgivare ger dig friskvårdsbidrag.