Dans Nivåer

Naturligtvis kommer koreografer att avgöra vilken dansnivå som gäller för deras egna danser. 

Men utan accepterade principer för att sätta lämpliga nivåer har många Linedanser blivit felaktigt klassificerade genom åren.

I det här avsnittet har vi försökt ta itu med detta genom att tillhandahålla en skriftlig guide och en lista över stegmönster som är lämpliga för varje dansnivå. Det är innehållet i koreografin och inte dansarens erfarenhet eller förmåga som avgör nivån på en dans.

Absolute Beginner (AB)

Denna klassificering hänvisar till en linedance-rutin som är koreograferad för att passa dem som absolut inte har har någon tidigare danserfarenhet.

Rutinerna kommer att innehålla en kort sekvens av enkla steg (stående steg t.ex. beröringar, svajningar, hälgrävningar, sparkar, stampar etc.) plus enkla ressteg t.ex. framåt, bakåt, åt sidan).

Generellt på denna nivå bör koreografi vara utan synkoperingar, taggar, omstarter och skulle inte ha mer än ett varv - kanske ett 1/4 eller ett 1/2 varv.

De kommer att ha måttligt tempo och använda ett starkt 4/4-slag eller 3/4-slag. Idealiskt skulle de inte ha mer än 16 räkningar även om vissa rutiner med spegelbildssteg kan öka antalet utan att öka antalet använda steg.

En AB-rutin kommer att ge en mycket grundläggande förståelse för hur man dansar olika steg till olika musik. De som är helt nya inom dans bör kunna utföra en AB-rutin efter korta instruktioner utan stress eller panik.

Det är i detta skede som korrekt dansterminologi och dansgolvsetikett bör införas.

Beginner (BEG)

Den här klassificeringen syftar på en linedance-rutin som bygger på de färdigheter som lärts på absolut nybörjarnivå. Rutiner kommer att vara lämpliga för dig som har någon tidigare danserfarenhet. Koreografi på nybörjarnivå kommer att introducera ytterligare stegmönster och kan använda upp till två varv, till exempel två 1/4 pivotvarv i sekvens eller två 1/4 varv i slutet av ett färdmönster, t.ex. chasse eller vinranka. Rutiner kan också innehålla olika rytmer som vals eller cha cha och tempon kan variera från långsamt till måttligt. Rutiner på den här nivån kommer att visa hur olika steg flyter in i varandra och ger några grundläggande stylingprinciper - att titta upp och kroppshållning. I detta skede kan tvärkroppsrörelser som korsstenar och vävar introduceras. Vanligtvis skulle dansrutiner på denna nivå inte vara mer än 32 - 48 punkter men kan innehålla mer än en riktningsändring som i två 1/2 varv i motsatta riktningar. Rutiner kommer att använda olika rytmer och dansare bör börja känna musiken och få självförtroen

Improver (IMP)

Denna klassificering hänvisar till koreografi som kommer att anta viss tidigare danserfarenhet och grundläggande färdigheter. Danser på förbättringsnivåer kommer att introducera ytterligare stegmönster, som Electric Kicks, Rolling Grapevines, Ronde Sweeps, Swivets och Figure Eight-vändningar. Synkopering som Anchor, Coaster, Mambo, Sailor, steg kommer att användas tillsammans med fler svarvtekniker. På denna nivå kommer koreografin att använda olika rytmer och tempo. Till exempel Samba, Tango, Swing, Rumba som speglar olika timing och stil. Dansrutiner på den här nivån kan vara upp till 64 punkter och kommer nästan säkert att ha flera varv. Om det inte redan uppnåtts, skulle dansare introduceras till rutiner som har taggar och omstarter.

Intermediate (INT)

Denna klassificering kommer att innehålla dansrutiner som är lämpliga för erfarna dansare. De som behärskar ett omfattande utbud av stegmönster och rörelser. En mellanliggande rutin kommer sannolikt att innehålla intressanta stegkombinationer, pauser, synkoperingar, kroppsrörelser, tidsvariationer och styling. Rutiner kan omfatta vilken mängd vändningstekniker som helst och köra upp till 64 räkningar som vanligt, men på den här nivån kan räkningarna vara betydligt fler eftersom rutiner kan formuleras till musiken och innehålla taggar och bryggor. Detta är den mest populära dansnivån. Det är där erfarna sociala danser känns som mest bekväma. Den erbjuder ett brett utbud av dansrutiner som borde tillfredsställa de flesta danser och innehåller ofta nya utmaningar som kommer att vara både roliga och givande.

Advanced (ADV)

Koreografi på denna nivå innehåller hela spektrat av stegmönster i vilken kombination som helst och kommer att omfatta alla tempon och rytmer. Rutinerna kommer sannolikt att innehålla komplexa danssteg som tänjer på gränserna. Danser på avancerad nivå kan sträcka sig från ganska korta rutiner till mycket komplicerad, lång eller helt fraserad koreografi. Alltid kommer de att innehålla en rad svängar och riktningsändringar och en mängd stegmönster som alla kommer att kräva bra teknik och koordination. Koreografi på den här nivån kommer att vara utmanande för de flesta men mycket tillfredsställande när den bemästras. Danser kan gå utöver en social dansrutin och kännas och se ut som en prestationsdansföreställning.