DANSA MED BARNET I BÄRARE

SAKER SOM DU SKA BÖR TÄNKA PÅ FÖR EN SÄKRARE OCH TREVLIGARE DANSUPPLEVELSE FÖR DIG & DITT BARN

.

BÄRAREN ÄR VIKTIG FÖR ER KOMFORT OCH SÄKERHET/DU SKA VETA HUR DEN FUNGERAR

Vid val av bärare se till att välja en bärare som är säker för ditt barn och som du trivs med, det är viktigt att den inte är klumpig, sitter stadigt och inte skaver, gör ont eller känns obehaglig. Känns det inte bra och du hela tiden oroa dig för barnet och/ eller måste justera och fixa med bäraren blir du ofokuserad både på din omgivning men också på ditt barn - du, ditt barn och din omgivning kan komma till skada.

HÖGT - INÅTVÄND - TÄTT - TIGHT - NÄRA

Ditt barn ska sitta högt placerad i grodställning, ovanför midjan, tätt, tight och nära. Denna placering är det mest optimal för dig och barnet, det är säkrare och ergonomiskt fördelaktigt både för dig och barnet, du kan röra dig mer obehindrat och dessutom få du bättre balans ju närmare kroppen du bär ditt barn.det gör det också lättare för dig att parera barnets rörelsen och du undviker att falla eller halka omkull - Glöm inte att små barn ska ha tillgång till sina händer för att snutta på

Små barn upp till sex månader ska sitta inåtvända med bröstkorgen vilandes mot bärarens bröst och toppen på huvudet ska var i jämnhöjd med bärarens nyckelben, barnets öra ska vila mot bärarens bröst. Du ska kunna ha ögonkontakt med barnet, och kunna kyssa barnets huvud utan ansträngning. Inåtvänd placering är lugnande för ditt barn och bandet mellan er stärks, barnet själv kan bestämma när han eller hon vill ta del av alla utifrån kommande intryck.

När barnet blir äldre och kan hålla upp huvudet utan ansträngning är det lättare och bekvämare för dig att barnet sitter på ryggen när du dansar, även här gäller hög placering och inåtvänd mot bäraren. Det underlättar för dig när du ska röra dig dessutom slipper du att barnets fötter krocka med dina lår när du rör på dig

TÄNK PÅ HUR DU RÖR DIG/Håll OM DITT BARN NÄR DU DANSAR

Håll alltid en arm eller hand på ditt spädbarn - Ditt barn kan behöva extra stöd för huvud och nacke. Genom att alltid ha en hand eller arm runt ditt barn blir barnet lugnare, tryggar och bandet mellan er blir starkare.

När du dansar med din baby är det viktigt att hålla dina rörelser enkla, skonsamma och avslappnade, fokusera mer på din närvaro och än på koreografi. Ditt barn bryr sig inte hur du dansar utan hur du känner dig när du dansar.


BARNETS HÖRSEL

Tänk på att barn har känsligare hörsel än vuxna, är du orolig för ditt barns hörsel så finns det hörselskydd för barn att köpa.

Dessa hörselskydd användas från 0 månader Hörselkåpor från Jollyroom

DRICK VATTEN & KLÄ DIG RÄTT

Drick vatten kontinuerligt och klä dig lätt och luftigt - det gäller för både dig och ditt barn - Det blir varmt när du dansar med ditt barn - Känns det lite kyligt när ni kommer, en extra tröja går att ta av när det blir varmare - Använder du sparkdräkt till ditt barn välj en i lite större storlek, en bärsele gör så att dräkten åker upp och små tår kan lätt klämmas.


MED RÄTT SKOR BLIR ALLT SÅ MYCKER ROLIGARE

Rätt skor på fötterna är helt avgörande för en trevlig dansupplevelse - Är skorna för hala är det lätt att halka omkull, du blir du stel och vågar inte släppa loss - Är det för strävt blir det jobbigt att göra vissa rörelser, dina leder och muskler tar stryk och det lätta att snubbla - Har du för höga klackar ja då kan det gå riktigt illa

Vi rekommendera t.ex en sneakers, halkfria balettsko eller halksockor. Tänk på oavsett vilken sko du än väljer så ska den sitta stadigt på foten, sulan ska vara flat, varken hal eller sträv - Skor med klack är ej tillåtna - Använder du knytskor se upp så du inte snubblar på skosnörena och faller.

DANSSKOR https://dansparosor.se/dansskor/


VAR EXTRA UPPMÄRKSAM

Ta som vana att med jämna mellanrum kontrollera ditt barns mående - Kontrollera så att barnets huvud inte sjunkit ner mot bröstet, Är barnet ovanligt tyst och stilla, verkar barnet lugnt och fridfullt, känns barnet för varmt, vänder och vrider sig barnet, gråter och knorrar - Märker du att nått är fel avbryt omedelbart för att kontrollerar vad som är fel

Kontrollera så att barnet sitter säkert, tänk på att barnet ska sitta nära, tight och stadigt med stöd för kropp, huvud och nacke, barnet får inte hasa ner eller far hit och dit i bäraren när du dansar, har du barnet på ryggen tänk på att barnet sitter oskyddat för yttre påverkan och du inte har möjlighet att ta emot barnet om något skulle hända- var därför mycket noga med att barnet sitter tryggt och säkrat där bak och att du har kontroll på din omgivning. Avbryt och justera barnets position, bäraren etc om det behövs

Du ska ha kontroll på din omgivning och vart du befinner dig i rummet - detta är viktigt för att undvika att dansa in i väggar, inredning eller andra deltagare

Var noga med att kontrollera bäraren inför varje pass, du ska ha kunskap om hur du ska använda selen på ett säkert sätt för att undvika skada på både dig och barnet.

VARFÖR BARN UPP TILL SEX MÅNADER SKA BÄRAS FRAM, HÖGT OCH INÅTVÄNDA.

Barnet vill ha kontakt med sin mamma eller pappa. Det har inget behov av att titta på alla andra som passerar. För mycket intryck kan till och med vara stressande. En bebis tar in alla intryck runt omkring sig och försöker hela tiden förstå allt som händer. När barnet sitter inåtvänd mot bäraren hindrar inte detta barnet från att se och uppleva sin omgivningen. Barnet kan pendla mellan att kunna se föräldern och se övrig omvärld. Det centrala är förälderns närvaro och uppmärksamhet. Dessutom innebär ju denna position att föräldern själv lättare kan uppfatta sitt barn och svara på barnets uttryck och beteenden vilket skapar mer trygghet. Det är i ögonkontakt lättare att trösta och stödja sitt barn.